Η αξιολόγηση υποψήφιων για την εισαγωγή τους σε αμερικανικά πανεπιστήμια δεν βασίζεται στους βαθμούς του λυκείου (αν και φυσικά είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου) καθώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ενιαίο κριτήριο. Έτσι σε κάθε χώρα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα για τα τεστ SAT και ACT (δες γλωσσάριο).
To SAT Ι (Scholastic Aptitude Τest) είναι οι αντίστοιχες «πανελλαδικές» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι ένα test που εξετάζει την ικανότητα του υποψηφίου να εφαρμόζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει και θα χρειαστεί στο κολλέγιο και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Η εξέταση SAT έχει σχεδιαστεί απο το College Board των ΗΠΑ και διεξάγεται γραπτώς στην Αγγλική γλώσσα, περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σε θέματα κατανόησης γραπτού λόγου, μαθηματικών και ένα προαιρετικό θέμα έκθεσης. Το test αποτελείται από το Evidence-based Reading and Writing, το Math και το Essay. Περισσότερα στο www.collegeboard.org
Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά το Σεπτέμβριο στην Αμερική και δουλεύει με το σύστημα των εξαμήνων (semester – δες γλωσσάριο).
Συνήθως οι περίοδοι χωρίζονται ως εξής:
- Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος που λέγεται και Fall semester (φθινοπωρινό εξάμηνο)
- Φεβρουάριος – Ιούνιος που λέγεται και Spring Semester (ανοιξιάτικο εξάμηνο)
Υπάρχουν όμως και οι εντατικές περίοδοι όπου οι φοιτητές παίρνουν συνήθως λιγότερα μαθήματα λόγω της διάρκειας: Το Winter session, μεταξύ της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και το Summer session του καλοκαιριού (συνήθως Ιούλιο – Αύγουστο).
Δηλαδή:
- Winter Session (χειμερινό εξάμηνο): Ιανουάριος – Φεβρουάριος
- Summer Session (καλοκαιρινό εξάμηνο): Ιούλιος – Αύγουστος
Αίτηση
Αιτήσεις γίνονται κατ’ ευθείαν στο πανεπιστήμιο και όχι όπως γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία (μέσω της UCAS). Περιορισμός δεν υπάρχει. Τα πανεπιστήμια έχουν τα δικά τους όρια SAT και έτσι αν πιάσετε τα σκορ / όρια που πρέπει (για το πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν), μαζί με το βαθμό απολυτηρίου (high school diploma) μπορείτε να γίνετε δεκτοί. Οι αιτήσεις και η αλληλογραφία γίνονται απ’ευθείας με τα πανεπιστήμια, αν και υπάρχει και το commonapp, μία «κοινή» φόρμα αίτησης που είναι αποδεκτή από τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας και διατηρεί τα στοιχεία σας έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τα περάσετε ξανά στις ειδικές φόρμες των πανεπιστημίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 700 πανεπιστήμια (στοιχεία 2020) που δέχονται την ‘κοινή’ αίτηση.
Οι αιτήσεις αποστέλλονται κατ’ ευθείαν στα πανεπιστήμια μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σχετικά με: Διευθύνσεις, απολυτήριο ή / και πτυχίο μεταφρασμένα αν είναι στα ελληνικά, αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, γράμμα τραπέζης ότι μπορεί ο υποψήφιος με κάποιον τρόπο (υποτροφία, οικογένεια, ιδιωτικά) να καλύψει τα έξοδα του προγράμματος, σχετικά κείμενα για τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και αναφορά σε αποτελέσματα εξετάσεων και τεστ τα οποία πιθανόν να μην έχουν ολοκληρωθεί με την ένδειξη «PENDING».
Ουσιαστικά, τέσσερις παράμετροι πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από έναν υποψήφιο για να σπουδάσει στην Αμερική:
- Επαρκής προετοιμασία προς το πρόγραμμα σπουδών. Στην περίπτωση του πρώτου πτυχίου (undergraduate) αυτό σημαίνει ικανοποιητικός βαθμός απολυτηρίου (ανάλογα με το όριο που θέλει το πανεπιστήμιο) και SAT. Στην περίπτωση μεταπτυχιακού τίτλου (postgraduate), σημαίνει ικανοποιητικός βαθμός πρώτου πτυχίου Bachelor και πιθανό GMAT ή GRE κ.λπ.
- Επάρκεια γλώσσας: Για την Αμερική το TOEFL είναι το πιο ευρέως αποδεκτό (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτές άλλες εξετάσεις πιστοποίησης της αγγλικής).
- Απόδειξη δυνατότητας αποπληρωμής του προγράμματος σπουδών (γράμμα από τράπεζα συνήθως) ΠΡΙΝ την είσοδο του φοιτητή στη χώρα.
- Αποδεικτικά στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας του φοιτητή στη χώρα που ζει.
Άτομα τα οποία δεν έχουν πάρει απολυτήριο (high school diploma) και είναι πιο ώριμα ηλικιακά (άνω των 25 συνήθως) μπορεί να είναι κάτοχοι του Certificate of General Educational Development (GED Certificate) που αποκτάται σε βραδινό σχολείο κ.λπ. Το GED είναι ισότιμο με το απολυτήριο και αναγνωρίζεται σε όλη την Αμερική, όπως είναι και το γνωστό International Baccalaureate (ΙΒ). Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι υποψήφιοι εγγεγραμμένοι στην Πολιτεία της Αμερικής όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο που επιθυμούν να φοιτήσουν έχουν ειδικό κόστος στα δίδακτρα και η αποδοχή τους (σε πολλές περιπτώσεις Πολιτειών) θεωρείται δεδομένη.
Μετά την αίτηση
Μετά από την αποστολή όλων των παραπάνω στοιχείων το πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην αποστολή κάποιας απάντησης θετικής ή αρνητικής ή «υπό όρους» (όριο αγγλικών ή SAT κ.λπ.). Ο φοιτητής, εάν έχει πιάσει τα όρια που θέτει το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να στείλει αποδεικτικά στοιχεία των σχετικών εξετάσεων / τεστ. Μετά πρέπει να υπογράψει την αποδοχή της θέσης σε σχετικό γράμμα του πανεπιστημίου για να μπορεί να προχωρήσει στις λεπτομέρειες του ταξιδιού και την έκδοση βίζας.
Επίπεδο αγγλικών
Οι πιο γνωστές εξετάσεις της Aγγλικής γλώσσας που είναι και αποδεκτές από τα και Αμερικανικά πανεπιστήμια είναι το TOEFL (το οποίο και προτιμάται από τα Αμερικανικά πανεπιστήμια), το Proficiency και το IELTS (και τα τρία αναλύονται στο γλωσσάριο). Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά το όρια για το θέμα της γλώσσας. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο «Χ» μπορεί να ζητά βαθμό «6» στα προφορικά και «6.5» στα γραπτά του τεστ IELTS. Έτσι, ο υποψήφιος πρέπει να πιάσει το συγκεκριμένο στόχο για να εισαχθεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ή τον ανάλογο βαθμό σε κάποια άλλη εξέταση αγγλικών. Αν ο υποψήφιος δεν έχει πιάσει τα απαιτούμενα όρια, τότε θα πρέπει να αλλάξει πανεπιστήμιο ή να ζητήσει να ενταχτεί σε τμήμα Αγγλικών το πρώτο του εξάμηνο. Σε πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν «πιαστεί» τα όρια των αγγλικών, τα πανεπιστήμια είναι ελαστικά μόνο όταν έχει πιάσει ο υποψήφιος τα όρια άλλων υποχρεωτικών παραμέτρων, όπως η βαθμολογία απολυτηρίου, πιθανή προϋπηρεσία κ.λπ.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει πτυχίο από αγγλόφωνη σχολή στην Ελλάδα όπου τα αγγλικά ήταν η γλώσσα φοίτησης, θα πρέπει ο υποψήφιος να ζητήσει επίσημο παραστατικό από τη σχολή και να σταλεί μαζί με την αίτηση στο πανεπιστήμιο. Καλό θα ήταν φυσικά να δώσει ο υποψήφιος μία από τις παραπάνω γνωστές εξετάσεις αν φυσικά φοιτά ήδη σε αγγλόφωνη σχολή για να είναι προετοιμασμένος για όλα.
Προϋποθέσεις και διαδικασία εισαγωγής για τα μεταπτυχιακά
Απαραίτητη προϋπόθεση για μεταπτυχιακές σπουδές είναι η κατοχή πανεπιστημιακού διπλώματος –πτυχίου. Απαραίτητη είναι και η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, αποδεικνυόμενη από τεστ (TOEFL, και ανάλογα με τον τομέα στον οποίο θέλει να φοιτήσει κάποιος GRE, GMAT κ.α.). Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην επιλογή πανεπιστημίου για μεταπτυχιακές σπουδές, είναι η ποιότητα του προγράμματος σπουδών που κάποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει.
Ο υποψήφιος μαζί με την αίτησή του, θα πρέπει να στείλει στο πανεπιστήμιο:
- Φωτοτυπία του πτυχίου του (ή των πτυχίων του) επικυρωμένη και μεταφρασμένη από το Υπουργείο εξωτερικών
- Συστατικές επιστολές από πανεπιστημιακούς καθηγητές.
Χρειάζεται επίσης και ένα ποσό για την εξέταση της αίτησης από το πανεπιστήμιο, το οποίο κυμαίνεται από από 50-120 δολάρια.
Χρονοδιάγραμμα για την Αμερική
- Καλοκαίρι του προτελευταίου χρόνου φοίτησής σας στην Ελλάδα: αναζητήστε τις κατάλληλες πληροφορίες
- Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου: γράψτε σε 10 – 15 Πανεπιστήμια ζητώντας τους πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών αλλά και για το κόστος εγγραφής
- Οκτώβριο και Νοέμβριο: κάντε τις αιτήσεις για τα απαιτούμενα τεστ (SAT, GMAT, TOEFL κλπ.)
- Νοέμβριο και Δεκέμβριο: δώστε τα αναγκαία τεστ
- Δεκέμβριο και Ιανουάριο: ολοκληρώνετε τις αιτήσεις σας και τις στέλνετε. Αν εκκρεμούν αποτελέσματα, γράψτε στο συγκεκριμένο σημείο τη λέξη «pending»
- Μάρτιο ή Απρίλιο: επιλέξτε το πανεπιστήμιο που επιθυμείτε και αποδεχτείτε την προσφορά της θέσης. Απαντήστε επίσης αρνητικά και σε αυτά που σας δέχτηκαν επίσης.
- Ιούνιο: φροντίστε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας, την αναγκαία βίζα, σχετικά έγγραφα που χρειάζεστε, στρατολογία, και την φοιτητική εστία ή το σπίτι σας στην Αμερική.
- Τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια ξεκινούν τον Σεπτέμβριο συνήθως (αρχές).