Η παιδεία χτίζει προσωπικότητες και κοινωνίες, η εκπαίδευση απλά εξελίσσει.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που ξεκινά την αναζήτησή του;
Να πιστέψει στον εαυτό του, τη μοναδικότητά του, να κυνηγήσει τα όνειρά του, να βλέπει τη Ζωή πάντα από την αισιόδοξη πλευρά, γιατί απλά η Ζωή είναι μοναδική και είναι δικιά του. Η Zωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Να παραδειγματίζεται από τους αθλητές, γιατί η συνεχής προετοιμασία, η πειθαρχία , το μέτρο και η πίστη στο στόχο , σφυρηλατεί πρωταθλητές! Να έχει:
- Ικανότητα να σκέφτεται συλλογικά
- Να είναι ανοικτός και να αποκτήσει καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες
- Να είναι ανοικτός στις αλλαγές, και να μαθαίνει μέσα από αυτές
- Να βιώνει κάθε αποτυχία σαν ευκαιρία αυτοβελτίωσης
- Εμμονή και επικέντρωση στους προσωπικούς στόχους
Ποια είναι τα στοιχεία/χαρακτηριστικά/δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχει ένας νέος στη νέα αυτή ψηφιακή εποχή που ζούμε;
Βάσει στατιστικών η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έφτασε στο σημείο που η γνώση που θα είχαμε στη πορεία των 10 χρόνων , πλέον χρειάζεται μόνο ένας χρόνος!
Έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, μαζί με το τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Yale, κατέληξε πέρυσι (2019) στο συμπέρασμα πως έως το 2060 υπάρχει 50% πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τον άνθρωπο σε επίπεδο ικανοτήτων. Όλα αυτά τα βήματα απαιτούν μία αλλαγή κουλτούρας και μία δεκτικότητα στην αλλαγή.
Οι προσωπικότητες των ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί μέσω προτύπων και ηθικών αξιών , γνωρίζουν ότι όταν χαθεί το μέτρο, χάνεται η ισορροπία και μετά έρχεται η πτώση. Άρα όσο προχωρεί η τεχνολογία , τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου , όπως ήθος, σεβασμός, ενθουσιασμός, πάθος και ταπεινότητα, είναι αυτά που θα τον καθοδηγήσουν στις σωστές αποφάσεις διαχείρισης και της τεχνολογίας.
Επίσης η εξειδίκευση είναι η μεγαλύτερη ανάγκη στην Παγκόσμια Αγορά Εργασίας. Η πιστοποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ορίζει και επικυρώνει την εξειδίκευση.
Η τεχνολογία, μας δίνει αμέτρητες δυνατότητες εκπαιδευτικών επιλογών για να μπορούμε “να κάνουμε τη διαφορά” σε ότι αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε.
Τι θα συμβουλεύατε ένα γονιό σχετικά με τη στήριξή τους ψυχολογικά αλλά και οικονομικά;
Γονιός! Η ευλογία αυτή έχει μεγάλο βάρος, γιατί απλά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το τέλειο “εγχειρίδιο” των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων ενός γονιού. Άρα αν θα μου επιτρέπανε να τους συμβουλεύσω , θα τους έλεγα, να αγαπάνε τα παιδιά τους , να τα νοιάζονται και να τα φροντίζουν, με το καλύτερο τρόπο που μπορούν. Να μην ενοχοποιούνται , να μην αγχώνονται, γιατί ίσως δε γνωρίζουν τι να προτείνουν στα παιδιά τους για τις σπουδές . Ξέρετε μια και βρίσκεται στα χέρια σας αυτός ο Οδηγός Σπουδών, έχετε σκεφθεί ότι το πανεπιστήμιο του γονιού είναι το πιο ανεκτίμητο για τη πορεία και εξέλιξη ενός ανθρώπου? Η παιδεία χτίζει προσωπικότητες και κοινωνίες, η εκπαίδευση απλά εξελίσσει. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν πρότυπα ήθους, αρχών και γενικότερα ανθρωπίνων αξιών. Να μάθουν ότι τα εύκολα δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τα παιδιά μεγαλώνοντας πρέπει να αισθάνονται ότι οι γονείς δεν είναι “δεκανίκια”. Να παίρνουν δύναμη από την υποστήριξη των γονιών , αλλά να έχουν την ικανοποίηση ότι η προσπάθειά τους είναι επιτυχής , λόγω της ικανότητας που έχουν οι ίδιοι.
Το οικονομικό είναι ένα ζωτικό θέμα , αλλά η πίστη, η αυτοπεποίθηση , ο αγώνας, οι θυσίες έχουν μοναδική Αξία και γίνονται κινητήρια δύναμη, για να βρεθούν λύσεις για κάθε οικονομική δυσκολία. Η Ζωή μας δείχνει ό,τι κατακτιέται με κόπο , δίνει μεγαλύτερη χαρά, προσωπική ικανοποίηση και σεβασμό απέναντι σε εμάς και σε όσους μας έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Πως βλέπετε την αγορά εργασίας στα επόμενα 3 – 4 χρόνια και τι θα πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να παραμείνει ‘employable’;
Η κάθε εποχή είναι διαφορετική , αλλά πραγματικά το ερώτημα παραμένει το ίδιο σε όλες τις εποχές και η απάντηση επίσης.
Εξέλιξη! Προσωπική και επαγγελματική. Η τεχνολογία πρέπει να μας διδάξει και τη ταπεινότητα, γιατί αποδεικνύει κάθε ημέρα , ότι η Γνώση δεν έχει όρια, ούτε ηλικία. Πόσο προφητικό και καταλυτικό στη Ζωή μας το ; “Eν οίδα ότι ουδέν οίδα” Σωκράτης.
Εαν ένας άνθρωπος δεν αναζητάει κάθε ημέρα το πως θα είναι καλύτερος σε αυτό που κάνει , γιατί ένας εργοδότης να επενδύσει και να τον επιλέξει ως συνεργάτη του? Ποιος επιχειρηματίας θέλει να μείνει στάσιμος και μη ανταγωνιστικός?
Ότι άλλο σχετικό θεωρείτε σημαντικό στους αναγνώστες (πχ. Σημασία των πιστοποιήσεων και επαγγελματικών τίτλων, γλώσσες κλπ.).
Η εκπαίδευση έχει αλλάξει μορφή και λόγω της τεχνολογίας , αποδεικνύεται ότι η γνώση των σπουδών των 3,4,5 χρόνων, πιθανότητα στο πέρας των σπουδών να θεωρείται παλαιωμένη.
Υπάρχουν απίστευτες επιλογές σε τομείς και στο τρόπο εκπαίδευσης και πιστοποιημένης εξειδίκευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε χρόνο και πρόγραμμα που θα επιλέξει ο υποψήφιος, ιδιαιτέρως ακριβά προγράμματα, οικονομικά προγράμματα, επιδοτούμενα αλλά και ακόμα δωρεάν. Με δυνατότητες το μάθημα να μην γίνεται κλασικά σε μια αίθουσα , αλλά μέσω Η/Υ ακόμα και κινητού τηλεφώνου.
Τα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια αποδέχθηκαν την κινητικότητα των σπουδαστών. Η μέτρηση, αντίστοιχη αξιολόγηση και μεταφορά των διδακτικών μονάδων (ECTS) έχει υιοθετηθεί από τη πλειονότητα των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η εμπειρία είναι μετρήσιμη. Μέσω του Ευρωπαικού Πλαισίου επαγγελματικών προσόντων ( EQF, ΕQVET ) , αλλά και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων η κατάταξη των τίτλων σπουδών που αποκτώνται είναι βάσει των 8 επιπέδων. Επομένως, οι σπουδαστές, επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία, να ταξιδέψουνε, να μελετήσουνε άλλες κουλτούρες, πολιτισμούς και εκπαιδευτικά συστήματα. Η πιστοποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι το Μέλλον. Η εξειδίκευση σε ένα βιογραφικό , αποτελεί το κλειδί για την τελική θετική πρόταση.
Η στείρα Γνώση δεν δημιουργεί. Θα πρέπει να μοιράζεται, για να μπορεί να γίνει το εργαλείο για νέες, καινοτόμες ιδέες.
Σε αυτούς τους καινούργιους προορισμούς , η δυνατότητα γνώσης ξένων γλωσσών , είναι ένα διαβατήριο, που θα ανοίξει καλύτερους και πιο αποδοτικότερους δρόμους.
Τέλος, η καριέρα ενός ανθρώπου χρήζει σεβασμό από ένα εξειδικευμένο σύμβουλο σπουδών.
Γιατί ένας σύμβουλος? Γιατί ο επίσημος εξειδικευμένος σύμβουλος έχει τη δυνατότητα να βρει τη λύση μέσα στο κυκεώνα της πληροφόρησης και να προστατέψει από την παραπληροφόρηση.
—————————————————————————————————————————–
Άννα Δελημάνη
Η Αννα Δ. Δελημάνη είναι στο χώρο της συμβουλευτικής στα θέματα εκπαίδευσης 38 χρόνια.
Στα 18 από αυτά ήταν στέλεχος στο Βρετανικό Συμβούλιο. Τα τελευταία 20 χρόνια υιοθέτησε τη φιλοσοφία και εξειδικεύθηκε στη Δια Βίου μάθηση. Πρωτοπόρος στα θέματα πιστοποιήσεων της Αγγλικής Γλώσσας και των αντίστοιχων εξεταστικών συστημάτων. Εκπροσώπησε επιτυχώς και κατ αποκλειστικότητα τις πιστοποιήσεις του Βρετανικού Φορέα LCCI επί 10 χρόνια στην Ελλάδα. Ως σύμβουλος και συνεργάτης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς πιστοποιήσεων επαγγελματικών δεξιοτήτων και εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , δημιουργεί και αναπτύσσει καινοτόμες στρατηγικές προτάσεις και σχεδιασμούς στα θέματα πιστοποιημένης εκπαίδευσης. Το όραμα της είναι η εκπαίδευση να είναι προσιτή σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γίνει καλύτερος.
Το moto της Ζωή της : Never Give Up!
Είναι μέλος των SEC, EQVET, FCIMA, BHCC