Δεν ξέρετε τι θέλετε να σπουδάσετε; Κανένα πρόβλημα!*
*Πως κάποια εκπαιδευτικά συστήματα προσφέρουν περισσότερο χρόνο πριν τη μεγάλη απόφαση
Ένα αρκετά κοινό φαινόμενο μεταξύ των μαθητών είναι ότι δηλώνουν «αναποφάσιστοι» όταν ερωτηθούν «τι θέλουν να σπουδάσουν».
Οι ίδιοι μαθητές ρωτούν τον εαυτό τους:
- Σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, είναι λάθος να αισθάνομαι έτσι;
- Τι να επιλέξω όταν έρθει η ώρα ; Πότε πρέπει να αποφασίσω? Έχω χρόνο?
- Πρέπει να αποφασίσω τι κλάδο θα ακολουθήσω αμέσως όταν μπω στο πανεπιστήμιο η μπορώ και μετά;
- Τι γίνεται αν επιλέξω κλάδο που δεν με ενδιαφέρει κατά την διάρκεια των σπουδών μου? Μπορώ να αλλάξω?
- Θα μου κοστίσει κάτι παραπάνω?
- Θα μου πάρει περισσότερο χρόνο για να τελειώσω; ”
Μπορεί να σας προβληματίζουν όλες αυτές οι ερωτήσεις, και είναι φυσιολογικό. Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζετε είναι ότι δεν είναι και τόσο άσχημο να αφήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές και να δηλώσετε “αναποφάσιστος/αναποφάσιστη», η ακόμη δυο πτυχία σε ένα (double major or minor). Ναι, γίνεται και αυτό, ειδικά στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια. Εδώ και καιρό, πολλά πανεπιστήμια έχουν εισάγει αυτή την λογική με το «δυο πτυχία σε ένα» αφού και η αγορά εργασίας θέλει να είμαστε «flexible» και «versatile». Τι μπορώ να πετύχω? Μπορεί να…
- Βελτιώσει τις προοπτικές εργασίας σας.
- Σας δώσει τη δυνατότητα για καλύτερο μισθό
- Σας προσφέρει περισσότερες προοπτικές δουλειάς
- Βοηθήσει στον τομέα της απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων
Όταν έρθει η ώρα να αποφασίσετε, αναρωτηθείτε πρώτα, τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να καθορίσετε γιατί θέλετε να σπουδάσετε και όχι τι πτυχίο θέλετε να αποκτήσετε. Κατά αυτόν το τρόπο θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα για το τι σας αρέσει και τι θέλετε να σπουδάσετε.
Μην με παρεξηγείτε, δεν λέω ότι είναι σωστό να δηλώσετε αναποφάσιστοι, αλλά δεν είναι και λάθος. Είστε ακόμη στον σωστό δρόμο, οπότε μην ανησυχείτε! Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που παίρνουν μια τελική απόφαση για το κλάδο τους στο δεύτερο εξάμηνο ή και λίγο αργότερα είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν (83%) από εκείνους που είχαν αποφασίσει νωρίτερα στο πρώτο τους εξάμηνο (79% – elmhurst.edu, 2020).
Επίσης, το 75% των Αμερικανών φοιτητών που ξεκινούν την καριέρα τους στο κολλέγιο ως αναποφάσιστοι, αλλάζουν κλάδο τουλάχιστον μία φορά. Είναι όλα μέρος της διαδικασίας των επιλογών σας (www.central.edu).
Μιλώντας εκ μέρους της προσωπικής μου εμπειρίας, εγώ μπήκα στο Πανεπιστήμιο εντελώς αναποφάσιστος… λοιπόν… όχι εντελώς, καθώς έκανα το «λάθος» να ακούσω τους γονείς μου και τελικά να ακολουθήσω κάτι (κλάδο) που δεν θεωρούσα ότι μου ταίριαζε. Δεν έθεσα την ερώτηση «γιατί» στον εαυτό μου… Τα μαθήματα Γενικής Εκπαίδευσης (General Education Core Courses) στο Αμερικανικό σύστημα με βοήθησαν να διερευνήσω μαθήματα από διαφορικούς κλάδους έτσι ώστε να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα, να μιλήσω με ειδικούς και έτσι να διαμορφώσω καλύτερη άποψη για κάθε κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δύο μαθήματα που μου τράβηξαν την προσοχή ήταν οι Επικοινωνία και η Φιλοσοφία. Ήταν ο συνδυασμός τον μαθημάτων και των καθηγητών που με ενέπνευσαν πραγματικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου στις Επικοινωνίες. Παρόλα αυτά, και σε αυτήν την ηλικία, η Φιλοσοφία, ακόμη, παραμένει στη λίστα μου!
Προσωπικά, θεωρώ λογικό να δηλώνει κάποιος αναποφάσιστος κατά την είσοδο του στο Πανεπιστήμιο, εφόσον φυσικά το σύστημα εκπαίδευσης το επιτρέπει, αφού:
- Ένας μαθητής μπορεί να μην αισθάνεται έτοιμος, ή σίγουρος, ή ακόμη και αρκετά ώριμος να αποφασίσει,
- Μπορεί να υπάρχει σύγχυση από την συμβουλευτική του σχολείου και τους γονείς που ναι μεν έχουν καλή πρόθεση, αλλά συχνά μπερδεύουν τους μαθητές
- Δεν χάνετε χρόνο
- Δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή ο μαθητής και με άλλα αντικείμενα σπουδών που στο μέλλον να χρειαστούν.
Η εγγραφή ενός μαθητή σαν «Αναποφάσιστος» (Undecided), παρέχει ένα «μαξιλάρι χρόνου», τουλάχιστον για ένα χρόνο (έως και 2 χρόνια στα τετραετή Αμερικανικά προγράμματα), εφόσον παρακολουθήσει μαθήματα Γενικής Εκπαίδευσης, αφού στη πραγματικότητα είναι μαθήματα (και μόρια) που θα χρειαστούν για να αποφοιτήσουν. Οπότε δεν πηγαίνουν «χαμένα». Ενδεικτικά, κάποια από αυτά τα βασικά μαθήματα είναι η Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Επικοινωνίες, Φιλοσοφία, Ιστορία, Χημεία, Φυσική, Μουσική, Business κ.ο.κ.
Επίσης, τα μαθήματα GE (Γενικής Εκπαίδευσης) , αν γνωρίζετε από νωρίς τι θα σπουδάσετε, μπορείτε να τα μοιράσετε έξυπνα καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετής σας φοίτησης. Έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε το κατάλληλο ‘μίγμα’ «εύκολων και δύσκολων» μαθημάτων με το να κατανείμετε σταδιακά κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Αυτή η κατανομή δεν επηρεάζει τα δίδακτρα σας ούτε με τη διάρκεια των σπουδών όπως ειπώθηκε πιο πάνω.
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε την ερευνά σας, να βρείτε τους κατάλληλους «ανθρώπους-συμβούλους» πάνω απ’ όλα που να σας ταιριάζουν, και αυτοί να σας δίνουν επιλογές και κατευθύνσεις. Έτσι θα είσαστε ενήμεροι για το «τι και πως» για την ολοκλήρωση του πτυχίου σας καθώς και της μελλοντικής σας καριέρα στον κλάδο που έχετε επιλέξει.
Σημείο αναφοράς θα είναι ο σύμβουλος του πανεπιστημίου της επιλογής σας ή ακόμη και κάποιος καθηγητής-μέντορας σας. Θα σας πρότεινα να επισκέπτεστε 2 έως 3 φορές το εξάμηνο για να ανταλλάσσετε απόψεις, συμβουλές και να χαρτογραφήσετε την πρόοδο σας.
Σύμφωνα με την Delltechnologies.com (Realizing 2030:A Divided Vision of the Future) το 85% των θέσεων εργασίας για το 2030 που αφορά τους σημερινούς μαθητές δεν έχουν επινοηθεί ακόμη, άρα καλό θα ήταν να είστε ευέλικτοι όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά και στην αγορά εργασίας αργότερα…
Σημ. Ο Δρ. Δημήτρης Κυρίτσης είναι στην ομάδα συμβούλων της EasyStudies