Σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατατάξεις των πανεπιστημίων που καταρτίστηκαν από την Times Higher Education, περισσότερα από τα μισά από τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκονται είτε στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και οι δύο χώρες έχουν μια μακρά και πλούσια παράδοση μιας ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιρετικών ερευνητικών εγκαταστάσεων και μια κουλτούρα που προωθεί την εκπαίδευση καθώς και την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Παρότι και οι δύο χώρες παρέχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της μάθησης και της έρευνας, έχουν και αρκετές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τη δομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προγραμμάτων σπουδών, διάρκειας αυτών καθώς και τη φοιτητική ζωή.
Χρονικό Διάστημα
Ίσως η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του πτυχίου σας (εκτός από τη Σκωτία, όπου το πτυχίο διαρκεί επίσης τέσσερα χρόνια).
Σε γενικές γραμμές, τα προγράμματα σπουδών στις ΗΠΑ διαρκούν περίπου ένα χρόνο περισσότερο από τα προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με το αν θα λάβετε μεταπτυχιακό δίπλωμα πριν από το διδακτορικό.
Και στα δύο συστήματα, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα από το προπτυχιακό σας πρόγραμμα, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο συνηθισμένο να ολοκληρώσετε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα προτού προχωρήσετε σε διδακτορικό.
Τα μαθήματα σπουδών είναι μικρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή τα προγράμματα μαθημάτων είναι γενικά πολύ πιο επικεντρωμένα από ό, τι στις ΗΠΑ.
Ακαδημαϊκή Περίοδος
Τα περισσότερα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ξεκινούν την ακαδημαϊκή περίοδο τους στα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου, αν και τα μικρότερα liberal arts colleges ενδέχεται να ξεκινήσουν αργότερα.
Οι περισσότεροι κάνουν ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα ξεκινώντας στα μέσα Δεκεμβρίου και ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο στις αρχές έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Η ακαδημαϊκή περίοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο ποικίλει. Ενώ τα περισσότερα ιδρύματα χρησιμοποιούν επίσης το σύστημα εξαμήνου, τα τριμήνα επίσης χρησιμοποιούνται από ορισμένα πανεπιστήμια.
Πολλά πανεπιστήμια ξεκινούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δημιουργώντας έτσι ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ακαδημαϊκό έτος.
Ωστόσο, η ακαδημαϊκή περίοδος είναι λιγότερο τυποποιημένη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οργανωτική Δομή των Πανεπιστημίων
Πολλά πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούνται από «κολέγια» που είναι αφιερωμένα σε ένα αντικείμενο σπουδών.
Ενώ τα κολέγια εξακολουθούν να καθοδηγούνται από το πανεπιστήμιο, κάθε κολέγιο έχει αρκετή αυτονομία.
Αντί να κάνετε αίτηση στο κεντρικό τμήμα εισαγωγής πανεπιστημίου όπως γίνεται στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλετε αίτηση απευθείας στο κολέγιο που επιθυμείτε να σπουδάσετε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που επιθυμείτε, μέσω ενός κεντρικού συστήματος (Υπηρεσία Εισαγωγής Πανεπιστημίων και Κολλεγίων ή UCAS).
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τι θέλετε να σπουδάσετε πριν καν κάνετε την αίτηση.
Αντίθετα, στις Η.Π.Α., θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στο πανεπιστήμιο και επιτρέπεται μέχρι το τέλος των 2 πρώτων ετών να παραμείνετε UNDECIDED ((δηλαδή να μην έχετε ακόμη αποφασίσει την ειδίκευση).
Παρακολουθείτε μαθήματα από διάφορους τομείς και δηλώνετε μόνο τα μαθήματα στο τέλος του πρώτου έτους ή ίσως ακόμη και κατά το δεύτερο έτος.
Τα Αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν διαφορετικά «σχολεία» ή τμήματα, όπως η Σχολή Τεχνών και Επιστημών, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από κυρίως αντικείμενα σπουδών (major).
Ωστόσο, ακόμη και μετά την επιλογή σας για το κυρίως αντικείμενο σπουδών (major), θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσετε μαθήματα εκτός του major, που είναι γνωστά ως “μαθήματα επιλογής” (electives).
Για αυτόν τον λόγο, μπορούμε να πούμε ότι η γενική έμφαση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι το εύρος ή η απόκτηση μιας σειράς γνώσεων από μια ποικιλία διαφορετικών θεμάτων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έμφαση δίνεται περισσότερο στη κατανόηση ενός και μόνο αντικειμένου σπουδών που έχετε επιλέξει.
Εργασίες και απόδοση βαθμολογίας
Επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ δίνει έμφαση στο εύρος των σπουδών, τα μαθήματα απαιτούν συνήθως εβδομαδιαίες αναγνώσεις καθώς και άλλες εργασίες όπως μικρά έργα γραφής, ερευνητικά δοκίμια και παρουσιάσεις θεμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα σχολεία βασίζονται πολύ περισσότερο σε διαλέξεις, με περιστασιακές εργασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην υπάρχουν πραγματικές απαιτούμενες εργασίες και αντί εργασιών ολόκληρος ο βαθμός σας μπορεί να βασίζεται σε μία τελική εξέταση.
Στις ΗΠΑ, ο βαθμός σας θα βασίζεται στην απόδοσή σας στην ποικιλία των εργασιών, με τις τελικές εξετάσεις να αποτελούν μόνο ένα ποσοστό του συνολικού βαθμού σας.
Κόστος
Το κόστος της εκπαίδευσης και στις δύο χώρες δεν είναι καθόλου φθηνό, αλλά το κόστος απόκτησης ενός πτυχίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γενικά υψηλότερο.
Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2012, τα πανεπιστήμια στην Αγγλία ενδέχεται να χρεώνουν έως και 9000 £ (περίπου 14.300 $) ετησίως. Φυσικά, αυτό ισχύει μόνο για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και όχι για τους διεθνείς φοιτητές.
Σε πρόσφατο άρθρο μας εκτιμάτε ότι από το 2021 αυτό θα αλλάξει και για τους φοιτητές από την Ευρώπη (θα πληρώνουν δίδακτρα σαν διεθνείς φοιτητές).
Η κυβέρνηση θέτει τα όρια για τα δίδακτρα και κάθε μεμονωμένο σχολείο καθορίζει τη δική του αμοιβή μέχρι αυτό το όριο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πολύ μικρό έλεγχο στο τι χρεώνουν τα πανεπιστήμια.
Οι ΗΠΑ κάνουν διάκριση ανάμεσα στα δίδακτρα εντός μιας πολιτείας και στα δίδακτρα εκτός της πολιτείας, καθώς και μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων. Αυτές οι διακρίσεις καθορίζουν τα δίδακτρα. Η μέση αμοιβή για δημόσια διετή ιδρύματα είναι περίπου 3000 $ ετησίως, ενώ η μέση αμοιβή για ιδιωτικά τετραετή ιδρύματα είναι περίπου 29.000 $ ετησίως.
Τέλος, ορισμένα ιδιωτικά τετραετή ιδρύματα μπορούν να κοστίζουν έως και 50.000 $ ετησίως.
Προκειμένου να βοηθήσουν τους φοιτητές να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων και στις δύο χώρες, διατίθενται δάνεια μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια.
Διαμονή
Και οι δύο χώρες παρέχουν στους μαθητές πανεπιστημιακές εστίες για τη διαμονή τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο φυσιολογικό να έχετε μόνοι σας ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στις ΗΠΑ, μπορεί να το μοιραστείτε με τουλάχιστον ένα άλλο άτομο. Μετά το πρώτο έτος, οι φοιτητές στις ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους πρόσθετες επιλογές στέγασης, όπως ιδιωτική στέγαση ή στέγαση εκτός πανεπιστημιούπολης.
Επίλογος
Ενώ και οι δύο χώρες παρέχουν εξαιρετικά εκπαιδευτικά συστήματα, κάθε μία από αυτές προσεγγίζει την εκπαίδευση ελαφρώς διαφορετικά, και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε μία.
Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε την εκπαίδευσή σας είτε στις ΗΠΑ είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις διάφορες διαφορές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ειδικά τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση του πτυχίου, τα δίδακτρα και αν προτιμάτε περισσότερο βάθος ή περισσότερο εύρος στο πτυχίο σας.