Η ανάπτυξη καλοσχηματισμένης πολύπλευρης προσωπικότητας είναι το σημαντικότερο όπλο – εφόδιο για να επιβιώσει, αναπτυχθεί και εξελιχθεί ένας νέος στον ολοένα και περισσότερο απαιτητικό εργασιακό στίβο.
Ένας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους είναι ότι η επαγγελματική εμπειρία – σταδιοδρομία ξεκινάει μετά το σχολείο. Πρόκειται για μια λάθος αντίληψη επαγγελματικής προσέγγισης, που ενδέχεται να κοστίσει σε μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές.
Σίγουρα δεν είναι ποτέ αργά κανείς να αρχίσει να διαμορφώνει το ακαδημαϊκό και εργασιακό του βιογραφικό, χτίζοντας παράλληλα μια σειρά από εμπειρίες που αποτελούν σημαντικό δομικό υλικό της προσωπικότητας του κάθε νέου. Ωστόσο, είναι σημαντικός ο προγραμματισμός σε κάθε τομέα της ζωής, γεγονός που φαίνεται να αντίκειται στον νεανικό ενθουσιασμό. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ξεκινήσει αυτός ο προγραμματισμός νωρίς, με την οριοθέτηση του μακροπρόθεσμου στόχου, θέτοντας, παράλληλα, μια σειρά από επιμέρους μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους.
Η αναζήτηση ευκαιριών και απόκτησης εμπειρίας πριν την αποφοίτηση, ενδέχεται να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Επιπλέον, η απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων δεν είναι ποτέ άχρηστη. Ακόμα και στην περίπτωση που κάτι φαίνεται ανούσιο σε δεδομένη χρονική στιγμή, ενδέχεται, στο μέλλον, να αποτελέσει σημαντικό εργασιακό ή εμπειρικό προσόν. Η «επέκταση» (διεύρυνση) γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων αποτελεί σοβαρό επαγγελματικό προσόν. Πολλές εταιρείες ή οργανισμοί αναζητούν προσωπικότητες με διευρυμένο πεδίο σε γνώσεις, παραστάσεις και (επαγγελματική) εμπειρία, που μπορούν να εργαστούν σε ένα ευρύ περιβάλλον κουλτούρας. Απαιτείται, ωστόσο, αρκετή συγκέντρωση και προσοχή, ώστε να μη χάνεται ή υπολείπεται η προσπάθεια επίτευξης του αρχικού στόχου.
Η παράλληλη ανάπτυξη επάρκειας σε ξένες γλώσσες αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη (επαγγελματική και μη) ζωή. Πέραν των όποιων δεξιοτήτων επικοινωνίας, ανοίγει πολλαπλά παράθυρα για εκπαιδεύσεις ή επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης στα πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα της νέας παγκόσμιας κοινότητας.
Η επικαιροποιημένη γνώση είναι διαβατήριο για την επιτυχία σε πολλούς τομείς. Σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα η αναζήτηση γνώσης μόνο μέσα από βιβλία αποτελεί αν όχι τροχοπέδη, σίγουρα εφησυχασμό. Το διαδίκτυο, η επιστημονική βιβλιογραφία, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε συνέδρια και επιστημονικά-εργασιακά forum αποτελεί έναυσμα για επικαιροποίηση γνώσεων και πρακτικών και διέγερση για να εξεταστεί η αλλαγή τακτικής σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις και εργασιακούς αλγορίθμους.
Η προσπάθεια απόκτησης γνώσεων σε καινούριες τεχνολογίες και η επικαιροποίηση γνώσεων σε υπολογιστικά λογισμικά είναι εξίσου σημαντικές δεξιότητες και προσόντα, με την εξειδικευμένη εκπαίδευση στον βασικό γνωσιακό στόχο.
Οι λεγόμενες STEM (science, technology, engineering and math) careers αποτελούν ένα από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους εργασιακούς τομείς. Η τεχνολογική έκρηξη προϋποθέτει γνώσεις σε τομείς θετικών επιστημών. Ακόμα και στην περίπτωση που η εργασιακή κατεύθυνση είναι σε τομείς (φαινομενικά) μη άμεσα εμπλεκόμενους με την αγγλοσαξωνικά οριζόμενη STEM culture, η ανάπτυξη αναλυτικών δεξιοτήτων οργάνωσης και κριτικής σκέψης και η ανάπτυξη μεθοδικότητας, πάντα εντυπωσιάζει μελλοντικούς εργοδότες, ενώ παράλληλα διευκολύνει στην προσωπική επαγγελματική ανέλιξη σε κάθε κατεύθυνση και την ενσωμάτωση μέσα σε πολυπολιτισμικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Σε καμμιά βέβαια περίπτωση δεν πρέπει να παραμελήσει κανείς την οποιαδήποτε ευκαιρία για ενασχόληση με τον χώρο της ευρύτερης τέχνης. Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή προάγει την δυνατότητα επικοινωνίας, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, διδάσκει πειθαρχία, επιμονή και υπομονή και βοηθάει στο να μάθει κανείς να σκέφτεται εκτός των συμβατικών «κουτιών». Όλα τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικό προσόν στον επαγγελματία οποιουδήποτε τομέα.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανάπτυξη καλοσχηματισμένης πολύπλευρης προσωπικότητας είναι το σημαντικότερο όπλο – εφόδιο για να επιβιώσει, αναπτυχθεί και εξελιχθεί ένας νέος στον ολοένα και περισσότερο απαιτητικό εργασιακό στίβο.
Καθώς προχωράμε στις γενιές, ο αριθμός των γονέων που έχουν εμπειρία/ες από ακαδημαϊκές σπουδές μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει και η δυνατότητα προσφοράς υποστηρικτικής ενημέρωσης, πληροφόρησης και καθοδήγησης. Αυτό που έχει μάθει κάθε γονιός που έχει περάσει από ακαδημαϊκές σπουδές, είναι να ενθαρρύνει το παιδί του να ονειρεύεται τα αστέρια, αλλά και να του δώσει χώρο και δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος τις επαγγελματικές αναζητήσεις και ανησυχίες του. Πρέπει όμως παράλληλα, να στέκεται διακριτικά στα θέλω του παιδιού και να δέχεται κριτικά τις αναδραστικές πληροφορίες από το περιβάλλον των καθηγητών του σχολείου, προκειμένου να (αυτό)βελτιώνεται η υποστήριξή του στο παιδί. Η βασικότερη υποστήριξη είναι η καθοδήγηση σε μονοπάτια που οδηγούν στην επίτευξη του τελικού στόχου, τα οποία οφείλουν να είναι απαλλαγμένα από προσωπικές προκαταλήψεις και ανασφάλειες. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο, που επιμερίζεται σε μικρότερους αγώνες είτε ταχύτητας, είτε αντοχής, είτε αναζήτησης και επαναπροσέγγισης της σωστής κατεύθυνσης.
Κυρίως και πάνω απ’ όλα, απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση και συγκέντρωση στο στόχο. Εάν κανείς έχει υψηλούς στόχους απαιτείται γρήγορη επικέντρωση στο στόχο και δουλειά χωρίς απώλεια χρόνου. Και αυτό δεν είναι μόνο οι βαθμοί και τα μαθήματα, είναι και η εμπλοκή σε δραστηριότητες που χτίζουν ισχυρές και ηγετικές προσωπικότητες. Παράλληλα, η διατήρηση της συγκέντρωσης στο μελλοντικό στόχο, απαιτεί κάποιες φορές τη δύσκολη κατανόηση ότι το σχολείο μπορεί να μην είναι μια ευχάριστη εμπειρία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με το κυνήγι επίτευξης υψηλών στόχων. Αν και πρακτικά δύσκολο, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η κοινωνική ιεραρχία στο σχολείο είναι σε αρκετές περιπτώσεις εσφαλμένη και ενδεχομένως δε θα συνεχισθεί στην υπόλοιπη ζωή, καθώς εξαρτάται από τις διαδρομές των εκάστοτε μαθητών στη μετέπειτα πορεία τους. Μπορεί να δημιουργούνται φιλίες στο σχολείο, αλλά βασικός στόχος είναι να μάθει το παιδί ότι εκεί βρίσκεται γιατί ξεκινάει να δημιουργεί το «όνομά» του, χτίζοντας το μέλλον του.
Είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο να μπορέσει κανείς να δώσει συμβουλές για τα προσόντα που πρέπει να (έχει) αποκτήσει κάποιος προκειμένου να παραμένει «ισχυρός παίκτης» στην αγορά εργασίας ή, αλλιώς, «employable» στην αγγλοσαξωνική ορολογία. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στις, με γεωμετρική εξέλιξη, αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι διαδικασίες παραγωγής, καθώς επίσης και μια σειρά από μεταβολές που προκύπτουν από τις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς και των αναγκών της μελλοντικής κοινωνίας. Ωστόσο, μια σειρά από θεμελιώδεις και βασικές αρχές, αξίες, ικανότητες και προσόντα είναι πάντα χρήσιμα για να εμπλουτίσουν ένα χαρακτήρα ή να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό προφίλ, που είναι εύκολα προσαρμόσιμο σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Συγκεκριμένα, η ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι κανείς ξεκάθαρος σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί όταν μιλάει ή γράφει. Η δεξιότητα αυτή συμπεριλαμβάνει επιπλέον, τόσο την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τους άλλους, όσο επίσης και τη δυνατότητα μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως είναι η γλώσσα του σώματος. Μια άλλη σημαντική ικανότητα είναι να μπορεί κανείς να εργάζεται μέσα σε ομάδες και ακόμα περισσότερο σε πολυπολιτισμικές ομάδες. Η δυνατότητα συνεργασίας μέσα σε ομαδικό πνεύμα για την επίτευξη του κοινού στόχου της ομάδας, αποτελεί βασική δεξιότητα στον εργασιακό χώρο. Η δυνατότητα χρήσης αναλυτικής και λογικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εργασιακό προσόν, όπως επίσης και η ανάπτυξη πρωτοβουλίας, με το να αντιλαμβάνεται κανείς πράγματα που πρέπει να γίνουν και να τα κάνει χωρίς να του ζητηθούν. Αυτό το τελευταίο, μπορεί επίσης να εμπλουτισθεί με δημιουργικότητα, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται μια διαδικασία. Αποτελεί επίσης σημαντική ικανότητα ο προγραμματισμός και η οργάνωση με τρόπο με τον οποίο θέτει κανείς χρονοδιαγράμματα και επιτυγχάνει αποτέλεσμα σε συνδυασμό με χρονικούς στόχους. Τέλος, η αυτοκυριαρχία-αυτοέλεγχος, καθώς επίσης και η δίψα για μάθηση και επέκταση του γνωστικού ορίζοντα, οδηγούν στην εξέλιξη και στην προσαρμοστικότητα σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.
Σε έναν επαγγελματικό κόσμο ιδιαίτερα απαιτητικό, θωρείται άκρως απαραίτητη η ψυχική ηρεμία. Η διατήρηση της επαφής με την οικογένεια αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα, όπως επίσης η διατήρηση μια υγειούς κοινωνικής ζωής και η ανεύρεση δραστηριοτήτων που μπορούν να ηρεμούν και να ξεκουράζουν σώμα και πνεύμα. Οικογένεια, κοινωνική ζωή, αθλητισμός και hobbies είναι βασικοί πυλώνες επιτυχημένης επαγγελματικής καριέρας. Το σχολείο-πανεπιστήμιο-εργασία μπορεί να αποτελεί βασικό άγχος ή «προτεραιότητα», ωστόσο, αφενός δεν είναι όλη η ζωή ενός ανθρώπου, αφετέρου, σίγουρα, η αποκλειστική επικέντρωση της καθημερινότητας στον «εργασιακό στόχο», δεν είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
————————————————————————————————————–
Δρ. Ε. Καρμίρης
Ιατρική
Ο κ. Καρμίρης τελείωσε τη Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη το 1997. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική της Αθήνας το 2008, έχοντας περάσει από το Πανεπιστήμιο του Stanford και από την Ινδία για απόκτηση περαιτέρω εμπειρίας. Συνέχισε την εξειδίκευσή του αρχικά στο Γλαύκωμα επί 2ετία στο Moorfields Eye Hospital, London, στη συνέχεια, επί 2 ακόμα έτη, στις παθήσεις και μεταμοσχεύσεις του Κερατοειδή στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Newcastle, Southampton και St Thomas London, ενώ παράλληλα απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στη διαθλαστική χειρουργική και τις διαθλαστικές επεμβάσεις καταρράκτη από το Πανεπιστήμιο Ulster, Belfast. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οφθαλμολογία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέχρι την έναρξη της ειδικότητάς του, απέκτησε εξειδίκευση με Diploma στην Αεροπορική Ιατρική από το Royal College of Physicians, μετά από ετήσια μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο King’s College, London, καθώς επίσης και Μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (ΕΠΙ) από το Υπουργείο Υγείας. Στη συνέχεια και παράλληλα με τις σπουδές του στην Οφθαλμολογία, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Master in Business Administration (iMBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στη Βιοστατιστική, Master in Biostatistics (MSc) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήματα Ιατρικής και Μαθηματικών.
Αποκτώντας τον τίτλο του Επιμελητή (Honorary Consultant) στο Moorfields Eye Hospital, London επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι Επιμελητής στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας, ενώ ιδιωτεύει επίσης στο ιδιωτικό του ιατρείο και σε συνεργαζόμενες οφθαλμολογικές μονάδες, ασχολούμενος κυρίως με τις παθήσεις του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού. Είναι εκλεγμένο μέλος σε 3 Διοικητικά Συμβούλια Οφθαλμολογικών Επιστημονικών εταιριών και συμμετέχει ενεργά σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια με ομιλίες, επιστημονικές εργασίες, στην οργάνωσή τους αλλά και ως εκπαιδευτής σε οφθαλμολογικά courses. Στο παρελθόν έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σε θέματα Αεροπορικής Ιατρικής και Οργάνωσης του Υγειονομικού. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη 4 ετών.