Βασικοί άξονες επιτυχίας σήμερα στην αναζήτηση και διαχείριση της καριέρας αποτελούν η διάθεση για γνώση, το άνοιγμα στην εμπειρία, η δημιουργία και η διατήρηση δικτύου επαφών
Η πιο σημαντική κατάκτηση για έναν νέο που ξεκινά την αναζήτησή του, είναι η συνειδητοποίηση πως η διαχείριση του μέλλοντος και άρα των επιλογών που αυτό συνεπάγεται αποτελεί προσωπική του ευθύνη- δεν μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για αυτόν. Άρα ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινάει και απαιτεί καλύτερη γνώση του εαυτού. Ο νέος καλείται να απαντήσει: Σε τί είμαι καλός; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου; Ποιες είναι οι αξίες που καθορίζουν τις επιλογές μου;
Παράλληλα, πρέπει να γνωρίσει καλά και την αγορά εργασίας. Να εξερευνήσει τις θέσεις εργασίας που τον ενδιαφέρουν και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τις προκλήσεις & τις απαιτήσεις που τις συνοδεύουν. Σε αυτή την αναζήτηση, είναι καλύτερο να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς εργασίας, και να μην εστιάσει τόσο σε θέσεις εργασίας που τη δεδομένη στιγμή είναι στη μόδα. Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς και οι «μοδάτες» θέσεις εργασίας ανανεώνονται διαρκώς.
Σήμερα, μέσα από την αξιοποίηση διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας και πληροφόρησης, η γνώση αυτή καθίσταται εύκολα προσβάσιμη. Πιο συγκεκριμένα, δυνατότητα σύνδεσης με το χώρο εργασίας προσφέρει το διαδίκτυο με το εύρος εργαλείων που διαθέτει, την τεράστια πληροφόρηση για όλα τα επαγγέλματα και τη δυνατότητα συμμετοχής σε επαγγελματικά δίκτυα, η συχνή διοργάνωση career & business days, η σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το χώρο της εργασίας και η ευκολία γνωριμίας με ανθρώπους σε key θέσεις στις επιχειρήσεις,. Απαιτείται ωστόσο οργάνωση και πειθαρχία, ένα πλάνο από τον κάθε νέο.
Σε συνέχεια της προσωπικής και επαγγελματικής έρευνας ο νέος μπορεί να περιορίσει σε διαχειρίσιμο βαθμό τις επιλογές καριέρας και πιο στοχευμένα πλέον να ζητήσει βοήθεια από το ευρύτερο κοινωνικό του δίκτυο.
Βασικοί άξονες επιτυχίας σήμερα στην αναζήτηση και διαχείριση της καριέρας αποτελούν η διάθεση για γνώση, το άνοιγμα στην εμπειρία, η δημιουργία και η διατήρηση δικτύου επαφών.
Ο νέος πρέπει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να χτίζει δεξιότητες και συμπεριφορές επιτυχίας. Μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες εργασιακές εμπειρίες – χωρίς να είναι απαραίτητα η πρώτη του επιλογή -αποκτά πείρα, αυτονομία και έκθεση σε πολλαπλά εργασιακά ερεθίσματα, δεξιότητες που μεταφέρονται και αξιοποιούνται σε κάθε επόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από νέες πολιτισμικές τάσεις και δημογραφικές αλλαγές, νέες τεχνολογίες και αυτοματοποίηση. Πολλές θέσεις εργασίας αντικαθίστανται ή αναδιαμορφώνονται. Θα δούμε να αναδύονται νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της τεχνολογίας, του αυτοματισμού, της υγείας, του business καθώς και ειδικότητες που θα προκύπτουν από το συνδυασμό διαφορετικών industries. Πλέον καλούμαστε να εκτελέσουμε πιο σύνθετα καθήκοντα από απλές εργασίες ρουτίνας. Η εργασία θα έχει πιο χαλαρή δομή και λιγότερη προβλεψιμότητα. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η τεχνογνωσία και η συνεχής μάθηση θα απαιτηθούν όλο και περισσότερο για θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς. Παράλληλα όμως θα πρέπει να μάθουμε πως να μαθαίνουμε και πως να προσαρμοζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Θα πρέπει να αποκτήσουμε δεξιότητες να διαχειριζόμαστε και να επεξεργαζόμαστε την πληροφορία.
Η ψηφιακή γνώση θα είναι η νέα γνώση. Διαχρονικές δεξιότητες, όπως η αυτοδιαχείριση, η ομαδικότητα, οι αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες θα παραμείνουν σημαντικές.
Σε όλο αυτό το ταξίδι της αναζήτησης πολύτιμος αρωγός στο παιδί είναι πάντα ο γονιός. Ο γονιός που αγωνιά και έχει προσδοκίες. Ο γονιός που καλείται να παρέχει το κίνητρο της προόδου. Είναι ενδεικτική στην ελληνική κοινωνία η έμφαση στην ανώτατη εκπαίδευση– πολύ υψηλό ποσοστό Ελλήνων φοιτητών – και η συνεχής προσπάθεια των γονιών να εξασφαλίσουν τη καλύτερη δυνατή παιδεία στα παιδιά τους, κάτι που ούτε η κρίση δεν μπόρεσε να υπερνικήσει.
Οι γονείς που θα ήταν σημαντικό να διαχειριστούν τους δικούς τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις προσωπικές τους προτιμήσεις και να μην τις αφήσουν να συνηχήσουν με εκείνες των παιδιών τους.
Η ουσιαστική συνεισφορά του γονιού είναι η αποδοχή της ευθύνης των παιδιών να επιλέγουν και να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για την καριέρα τους και τη ζωή τους. Οι γονείς θα ήταν σημαντικό να είναι διαθέσιμοι για συζήτηση, για ανταλλαγή απόψεων, για συμβουλές, όταν τους ζητηθεί. Θα ήταν καλό να υποστηρίζουν ενέργειες και δράσεις, να τονώνουν την αυτοπεποίθησή των παιδιών τους, να τους μαθαίνουν να διαχειρίζονται διαφορετικές εκβάσεις από αυτές που θα ήθελαν, να τους ωθούν να προκαλέσουν τις δυνατότητές τους, και να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν καινούρια ταλέντα.
———————————————————————————————-
Μάρκος Μπιτσάκος
Τομέας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, Retail
Γεννήθηκε το 1959. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, είναι απόφοιτος του ετήσιου MBA course της ΕΕΔΕ του επίσης ετήσιου Magazine Management Certificate της FIPP. Διαθέτει εμπειρία από διάφορους επαγγελματικούς τομείς (υπηρεσίες, εμπορία, βιομηχανία, μέσα ενημέρωσης) και έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τις Διευθύνσεις Οικονομικού, Διοικητικού, C.F.O και Γενικού Διευθυντή.
Από το 2003 έως και τις αρχές 2007 είχε τη θέση του Γενικού Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή στον Όμιλο Quest και στη συνέχεια κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία έκδοσης περιοδικών ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (2007-2010). Από το 2010 είναι μέλος του ομίλου Quest υπηρετώντας από διάφορες θέσεις και έχοντας θέση εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Quest Holdings SA.