Η προϋπηρεσία δεν είναι απαραίτητη για να κάνει κανείς μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Μόνο σε λίγα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών απαιτείται προϋπηρεσία (π.χ. MBA). Σίγουρα όμως σε πολλούς κλάδους σπουδών η προϋπηρεσία βοηθάει.
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του κεφαλαίου, τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας το Μάστερ έχει αποκτήσει μια φετιχιστική υπόσταση φυσικής πορείας σπουδών. Σε παλαιότερες έρευνες της StudySmart που είχαν δημοσιευτεί στις προηγούμενες εκδόσεις του οδηγού μας (2006-2011), είχαμε αναφέρει ότι είναι προτιμότερο (80%) να κάνει κάποιος Μάστερ παράλληλα με την εργασία ή τουλάχιστον μετά από κάποια χρόνια προϋπηρεσίας.
Ο λόγος;
Σύμφωνα με το δείγμα ήταν προτιμότερο να ωριμάσει κάποιος σε κάποια εργασία έτσι ώστε να δει και από την πρακτική πλευρά τι ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία του και μετά να αποφασίσει. Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτό ισχύει περισσότερο σε κλάδους διοίκησης και οικονομικών (Business, Management, Finance, Accounting κ.λπ.), αφού από τους κλάδους αυτούς προέρχεται και το δείγμα και είναι λογικό να χρειάζονται πρακτική εξάσκηση και εμπειρίες για να κατανοήσει κανείς έννοιες όπως “ισολογισμός”, “προϋπολογισμός”, “επενδύσεις”, “διοίκηση ανθρωπίνων πόρων” κ.λπ.
Γι’ αυτό και πολλά από το πιο γνωστά MBA (για παράδειγμα) παγκοσμίως απαιτούν τρία-πέντε χρόνια προϋπηρεσίας για την εισαγωγή, να απομυθοποιήσει ορισμένα θέματα όσον αφορά την εργασία σε συνάρτηση με τις σπουδές. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η τάση αυτή δεν αφορά όλους τους κλάδους σπουδών, αλλά περισσότερο τους κλάδους οικονομίας και διοίκησης.
Η άποψή μας δεν έχει αλλάξει σχετικά με το θέμα της προϋπηρεσίας αφού το 2020 φαίνεται ότι ο ‘ακαδημαϊκός πληθωρισμός’ συνεχίζει την πορεία του και είναι αρκετά δύσκολο να διαφοροποιηθεί ένας απόφοιτος.
Σε κάποιες εταιρείες όπως η ΙΒΜ στην Αμερική 15% του εργατικού δυναμικού δεν έχει καν πτυχίο (Craig, 2018), αφού οι ανάγκες στον τομέα της πληροφορικής δεν απαιτούν πτυχιούχο, αλλά προγραμματιστή ‘απόφοιτο’ επαγγελματικής σχολής της Silicon Valley των ΗΠΑ (Silicon Valley coding bootcamps).
Μία άποψη διευθυντή ανθρώπινων πόρων σε παλαιότερη έρευνά μας θεωρούμε ότι ισχύει και σήμερα: στις χώρες που έχουν ιστορικότερο βάθος όσον αφορά την ίδια την υπόσταση των ακαδημαϊκών σπουδών, οι φοιτητές αφού ολοκληρώσουν τις πτυχιακές τους σπουδές εξέρχονται στην αγορά εργασίας, πλην εκείνων που είτε η φύση της επιστήμης τους είτε οι δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες επιβάλλουν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Στην Ελλάδα αφενός για ψυχολογικούς λόγους, αφετέρου λόγω μιας αντίληψης που υιοθέτησε κυρίως το Δημόσιο, το μεταπτυχιακό θεωρείται «must».