Πως αποκτώ ένα μεταπτυχιακό τίτλο;
Θεωρητικά, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι αποκτώνται με διάφορους τρόπους, αφού φυσικά ολοκληρωθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.
Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής:
A Τρόπος: Full time: Δηλαδή πλήρους φοίτησης. Ο φοιτητής σπουδάζει ουσιαστικά εντατικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει απαραίτητα κάθε μέρα μάθημα, αλλά σίγουρα έχει συχνή επαφή με τα θρανία. Για παράδειγμα, σε επίπεδο μεταπτυχιακού θα σήμαινε τουλάχιστον 30 ώρες το μήνα. Το Full Time δεν επιτρέπει εύκολα πρωινή εργασία και απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δεν εργάζονται.
B Τρόπος: Part Time: Δηλαδή μερικής φοίτησης. Ο φοιτητής σπουδάζει λιγότερο εντατικά, η επαφή δεν είναι συχνή (λιγότερο από 15 ώρες το μήνα κατά μέσο όρο) και προτιμάται από άτομα τα οποία συνδυάζουν εργασία και φοίτηση. Κάποια προγράμματα σπουδών μοιάζουν με distance learning λόγω της μη – συχνής επαφής με το Πανεπιστήμιο ή τον οργανισμό που προσφέρει το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.
Γ Τρόπος: Distance Learning: Εξ’ αποστάσεως. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τη μάθηση εξ αποστάσεως, λόγω της δυνατότητας που δίνει στους φοιτητές να ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών που έχουν επιλέξει χωρίς να παρευρίσκονται στο πανεπιστήμιο. Αυτό γίνεται μέσω του συνδυασμού αυτομελέτης (έντυπο υλικό) και τεχνικών διδασκαλίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Διαδίκτυο, videoconferencing μέσω λογισμικών Zoom, CISCO webex, Microsoft Teams και άλλα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος Distance learning, αλλά κάθε πανεπιστήμιο ακολουθεί ένα δικό του τρόπο συνδυασμού των παραπάνω μέσων. Στην Ελλάδα, πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο Distance learning διοργανώνουν tutorials, σεμινάρια, εξετάσεις με την παρουσία των ξένων ακαδημαϊκών και έτσι θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει αρκετά με την κλασική παρακολούθηση. Άλλα προγράμματα έχουν 40% φυσική παρουσία σε αίθουσα και 60% εξ αποστάσεως, άλλα είναι στο 20%-80% κ.λπ. ανάλογα με το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο. Οι συνεργασίες λοιπόν διαφέρουν και θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ελέγξει τη μορφή διδασκαλίας, αν υπάρχουν tutorial sessions, πόσες ώρες πραγματοποιούνται στην αίθουσα, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του προγράμματος στην Ελλάδα και ποια στήριξη θα έχουν αν χρειαστούν. Το πρώτο πανεπιστήμιο που οργάνωσε προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως ήταν το Open University της Μεγάλης Βρετανίας το 1969. Επίσης, πολλά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει προγράμματα και σεμινάρια online τα οποία προσφέρονται δωρεάν και προσφέρουν διδακτικά μόρια όπως το EdX (www.edx.org). Πριν επιλέξετε κάποιο πρόγραμμα Distance Learning στην Ελλάδα, κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις στους οργανισμούς / πανεπιστήμια που θα επισκεφτείτε:
- ΠΟΙΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ;
- ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; ΠΟΙΑ Η ΦΗΜΗ ΤΟΥ;
- ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ; ΕΧΩ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ;
- ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;
- ΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;
- ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ;
- ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ; (Εργασίες, μορφή εξετάσεων κ.λπ.)
- ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ ΙΔΙΟ (αν πρόκειται για συνεργασία);
- ΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ;
- ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
- ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ;
- ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;
Δ Τρόπος: By research: Μέσω έρευνας. Ο τρόπος αυτός είναι πιο γνωστός στη Μεγάλη Βρετανία. Οι μαθητές στην περίπτωση αυτή δεν κάνουν μαθήματα σε αίθουσα (πιθανόν να γίνει μαθήματα «ερευνητικής μεθοδολογίας») αλλά ‘σπουδάζουν’ μέσω της έρευνας η οποία επιβλέπεται από έναν ή δύο supervisors. Τέτοια προγράμματα θα βρείτε σε πολλές ιστοσελίδες Βρετανικών Πανεπιστημίων, κάτω από την επικεφαλίδα ‘postgraduate research courses’ είτε ως MPhil, MA ή MSc (δες γλωσσάριο) συνήθως.
E Τρόπος: Work Based: Βασισμένα στην εργασία: Τα προγράμματα αυτά συνδυάζουν εργασιακή εμπειρία, έρευνα και μαθήματα. Απευθύνονται συνήθως σε άτομα τα οποία ήδη εργάζονται. Η εργασιακή εμπειρία συνήθως δίνει και εκπαιδευτικά μόρια (Credits – δες γλωσσάριο) και έτσι ο μαθητής δεν χρειάζεται να καλύψει όλο το πρόγραμμα σπουδών μέσω μαθημάτων. Οι εργασίες συνήθως γίνονται πάνω στο χώρο της δουλειάς μας. Είναι σχετικά καινούργιος τρόπος εκπαίδευσης που σέβεται αρκετά τα άτομα με μεγάλη εργασιακή εμπειρία (άσχετα αν κάποιος έχει πτυχίο ή όχι), αφού αναγνωρίζει σε πολλές περιπτώσεις ως μαθήματα την σχετική προϋπηρεσία.
ΣΤ Τρόπος: On –Line Learning: Με βάση το Internet. Σύμφωνα με το On – line learning, όλο το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του υπολογιστή μας. Ο συγκεκριμένος τρόπος απαιτεί πολύ καλή οργάνωση από την πλευρά του εγγεγραμμένου.
Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς; Ποιος μπορεί να με βοηθήσει; Ποιους θα συμβουλευτώ;
Η σκέψη των ενδιαφερομένων θα πρέπει να εστιάσει 5 – 10 έτη ‘μπροστά’ αφού θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου αλλά και η ‘απόσβεσή’ του σε – πιθανώς – μικρότερες θέσεις εργασίας του χώρου. Το ‘τι’ πάει καλά τώρα δεν σημαίνει ότι θα πάει καλά όταν τελειώσουμε τις σπουδές μας! Έτσι, όταν θα έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία και έχει ωριμάσει ο κλάδος που επιλέξαμε να είμαστε έτοιμοι.
Σημασία έχει και η προσωπικότητα του ατόμου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της επίσκεψής μας σε επιστημονικό σύμβουλο. Έχουμε ψάξει ποτέ για το τι μας ταιριάζει; Ξέρουμε τις δυνατότητές μας; Δεν αρκεί να επιλέξει κανείς επαγγέλματα με μέλλον για να έχει μια επιτυχημένη καριέρα.
Ούτε ότι τα κορεσμένα επαγγέλματα είναι το βέβαιο εισιτήριο για την ανεργία και την επαγγελματική αποτυχία. Αλλά για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι προτιμότερο να γίνεται ο κατάλληλος συνδυασμός της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων με επαγγέλματα που έχουν θετικές προοπτικές.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς τις πιο ιδανικές επιλογές είναι να μιλήσει με άτομα της αγοράς με εμπειρία αφού βρίσκονται μάχιμοι στην πρώτη γραμμή και βλέπουν καθημερινά τις ανάγκες της αγοράς.
Στο μεταπτυχιακό επίπεδο επίσης, το ερώτημα είναι αν θα πρέπει κανείς να «ειδικευτεί» ή να «γενικευτεί». Πιθανόν να είναι καλή η ειδίκευση, αλλά και η γενίκευση, ιδίως αν έχουμε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας.
Σε μία αγορά εργασίας που συνεχώς αλλάζει απαιτείται συνεχής κατάρτιση, άρα δεν ‘τελειώνει’ κάποιος με τις σπουδές αν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο.
Μαθαίνουμε συνεχώς.