Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση για το ερώτημα αυτό. Όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν τα δικά τους ‘deadlines’ και έτσι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα του ιδρύματος για τις συγκεκριμένες προθεσμίες.
Στη Μ. Βρετανία οι προθεσμίες είναι πιο ελαστικές από τις προθεσμίες των Πανεπιστημιακών προγραμμάτων της Αμερικής, ενώ για την Ελλάδα καλό θα ήταν να επικοινωνήστε με τη γραμματεία της σχολής που προσφέρει το πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα:
Για τη Μ. Βρετανία θα πρέπει να στείλουμε τις αιτήσεις μας το νωρίτερο ένα έτος πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος που μας ενδιαφέρει και το αργότερο 3 μήνες πριν. Για την Αμερική θα πρέπει να στείλουμε το νωρίτερο 2 χρόνια πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος (όσο και αν σας φαίνεται περίεργο) και το αργότερο 6 μήνες πριν ξεκινήσουμε.
Όμως, ενώ στη Μ. Βρετανία μπορεί να ‘πιέσουμε’ τη σχολή που επιθυμούμε μέχρι τελευταία στιγμή για να δεχτεί την αίτησή μας, οι Αμερικάνοι είναι ανένδοτοι συνήθως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Harvard Business School ζητά την αίτηση (για τη συγκεκριμένη σχολή) 3 χρόνια πριν από την έναρξη.
Η λογική λέει ότι όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα, ιδίως για τα Full – Time προγράμματα. Για τα Distance learning προγράμματα όπως αυτά που προσφέρονται στην Ελλάδα οι αιτήσεις θα πρέπει να στέλνονται περίπου 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος το αργότερο.
Μην ξεχνάτε ότι για τα προγράμματα που προσφέρονται στη χώρα μας, οι αιτήσεις στέλνονται στο εξωτερικό απ’ όπου παίρνουν και την τελική έγκριση.
Όπως γίνεται κατανοητό, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν από νωρίς να μαζεύουν το «υλικό» που απαιτείται για την συμπλήρωση της αίτησης όπως οι συστατικές, οι σχετικές μεταφράσεις προηγούμενων τίτλων σπουδών, γράμμα εργοδότη (αν απαιτείται), πιστοποιητικό Αγγλικής γλώσσας, βιογραφικό και την αίτηση φυσικά συμπληρωμένη.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου δίνουν ειδική φόρμα συστατικής επιστολής η οποία συμπληρώνεται από τον καθηγητή ή τον εργοδότη.
Παρ’ όλα αυτά, αν ο καθηγητής ή ο εργοδότης δεν χρησιμοποιήσει τη σχετική φόρμα, δεν υπάρχει πρόβλημα εφ’ όσον η επιστολή είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη.
Ποια είναι η καταλληλότερη εποχή για να κάνω αιτήσεις;
Η κατάλληλη εποχή εξαρτάται από το πρόγραμμα σπουδών που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Με βάση τη λογική θα πρέπει να προετοιμαστούμε τουλάχιστον ένα έτος πριν από το στόχο μας.
Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε να κάνουμε αίτηση για μεταπτυχιακό, θα πρέπει να οργανώσουμε την προσπάθειά μας τουλάχιστον 10-12 μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Κάποια γνωστά πανεπιστήμια έχουν και «waiting list» (λίστα αναμονής), όπως το περίφημο Harvard, όπου ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει αίτηση τρία χρόνια πριν (για το ΜΒΑ).
Οι λόγοι που πρέπει να προετοιμαζόμαστε από νωρίς είναι πολλοί, όπως η ανάγκη κάποιου πιθανού GMAT, GRE (δες γλωσσάριο), ή πιστοποίηση γλώσσας (TOEFL / IELTS κ.λπ.), οι απαιτούμενες «εργασίες» της αίτησης (πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν εργασίες με συγκεκριμένα θέματα) κ.ά.
Αν κατά καιρούς έχετε ακούσει για ιστορίες όπου υποψήφιοι έχουν γίνει αποδεκτοί σε κάποιο πρόγραμμα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό την τελευταία στιγμή, είναι διότι την τελευταία στιγμή πάντα υπάρχουν κάποιες «κενές» θέσεις που άφησαν κάποιοι άλλοι υποψήφιοι έναντι άλλου πανεπιστημίου επιλογής τους.
Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε μόνο ΜΙΑ αίτηση για σπουδές, αλλά περισσότερες. Επίσης, αν το πανεπιστήμιο δεν απαιτεί GMAT (σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρκετά πανεπιστήμια δεν απαιτούν GMAT, ιδίως στην Αγγλία), τότε οι πιθανότητες να αποκτήσει κανείς την κενή θέση είναι περισσότερες, αφού δεν χρειάζεται προετοιμασία για να δώσει την εξέταση (που απαιτεί χρόνο). Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο – για παράδειγμα – «Clearing» της Αγγλίας (δες γλωσσάριο). Α
ς μην ξεχνάμε ότι παντού υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα.
Βέβαια, υπάρχουν και απαιτητικά πανεπιστήμια τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση και δεν επιτρέπουν αιτήσεις της τελευταίας στιγμής, είτε προπτυχιακά είτε μεταπτυχιακά.
Ουσιαστικά θα πρέπει 12-18 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος να θέσουμε τους στόχους μας και να επιλέξουμε πανεπιστήμια, να ζητήσουμε τις απαραίτητες αιτήσεις, να εξετάσουμε τις παραμέτρους που απαιτεί η κάθε αίτηση / πανεπιστήμιο, να προετοιμαστούμε (αν χρειάζεται κάποια πιστοποίηση γλώσσας κ.λπ.), να βρούμε τις απαραίτητες συστατικές επιστολές και να συμπληρωθούν / αποσταλούν οι αιτήσεις.
Βήμα – Βήμα για την αίτηση
Συνήθως απαιτούνται τα παρακάτω για την αίτηση μεταπτυχιακού προγράμματος και καλό θα ήταν να αρχίζετε να τα ετοιμάζετε ένα έτος πριν από την έναρξη των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν:
- Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας (Transcript) & πτυχίου (αν έχει ολοκληρωθεί). Και τα δύο αυτά θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα / επικυρωμένα επίσημα αν είναι από Ελληνικό φορέα / ίδρυμα. Η μετάφραση μπορεί να γίνει στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο μεταφραστικό τμήμα του Υπουργείου εξωτερικών και σε νομικά γραφεία.
- Πιστοποιητικό Αγγλικής γλώσσας (Αν ενδιαφέρεστε για πρόγραμμα του εξωτερικού). Αν εκκρεμεί η εξέταση, θα πρέπει να αναφέρεται στην αίτηση με την ένδειξη ‘Pending’ και την ημερομηνία που αναμένονται τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες αν όχι άμεσα (σε κάποιες περιπτώσεις).
- 2 – 3 Συστατικές επιστολές από καθηγητές και εργοδότες. Πολλά πανεπιστήμια απαιτούν 2 από καθηγητές συνήθως. Όμως αν η αίτησή σας προορίζεται για σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, τότε η μία συστατική (τουλάχιστον) πρέπει να είναι από εργοδότη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι καθηγητές αλλά και οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να σας δώσουν συστατική επιστολή.
- Βεβαίωση τράπεζας ή sponsor για την κάλυψη των διδάκτρων. Στις περισσότερες Ελληνικές περιπτώσεις, ο γονιός μπορεί να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση.
- Προετοιμασία κειμένων. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά πανεπιστήμια απαιτούν και την προετοιμασία κειμένων με σχετική θεματολογία του κλάδου που σας ενδιαφέρει, εκτός από τα ‘κλασσικά’ κείμενα που εξηγούν τους λόγους της επιλογής του κλάδου και του ιδρύματος.
- Προετοιμασία – μεταφράσεις λοιπών παραστατικών (διαβατηρίου, πιθανή μαθητική visa, απολυτήριο κ.λπ.)
- Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ολοκληρώσει τα πάντα, αφού το πανεπιστήμιο μπορεί να πάρει την απόφαση για την αίτηση ‘υπό όρους’ (conditional offer) και να περιμένει να ολοκληρωθούν οι όροι (GMAT, IELTS ακόμη και μερικούς μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αιτήσεις χρειάζονται μεγάλη προσοχή και απαιτούν χρόνο αφού πολλές χρειάζονται κείμενα και εργασίες (π.χ. μεταπτυχιακών Αμερικής). Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να περιμένουμε το υλικό της αίτησης ή να το «κατεβάσουμε» από ιστοσελίδα, να βρούμε συστατικές, να τις συμπληρώσουμε, να βγάλουμε τραπεζική επιστολή (αν χρειάζεται), να προετοιμαστούμε για την πιστοποίηση γλώσσας, να ζητήσουμε αναλυτικές βαθμολογίες (αν πρόκειται για μεταπτυχιακό), να γράψουμε εργασίες ή κείμενα, να σιγουρέψουμε την αποστολή των αιτήσεων, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο διαμονής σε εστία κ.λπ. κ.λπ. Αν ρωτήσετε άτομα που ασχολήθηκαν με μόνο πέντε-οκτώ αιτήσεις μεταπτυχιακών (ιδίως MBA στην Αμερική) να είστε σίγουροι ότι ασχολήθηκαν πολλές εβδομάδες ή και μήνες.