Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Ευκαιρία για τα κολλέγια στην Ελλάδα και Κύπρο να πείσουν ενδιαφερόμενους να παραμείνουν στη χώρα τους για σπουδές λόγω Covid 19 και αύξησης διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πανδημία έχει κάνει πολλούς φοιτητές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αφού πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό δεν πρόκειται να ‘ανοίξουν’ με την παραδοσιακή έννοια αλλά ψηφιακά.
Στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι αρκετοί φορείς δεν πρόκειται να υποδεχτούν φοιτητές στο campus, αφού θα λειτουργήσουν μόνο ψηφιακά, όμως στην Αμερική τα ιδρύματα προσπαθούν να επανέλθουν στην προηγούμενη (της πανδημίας) κατάσταση.
Όπως αναφέρει το Chronicle of Higher Education των ΗΠΑ (Ιούνιος 2020), μόνο 8% θα προσφέρουν μαθήματα μόνο ψηφιακά, ενώ 62% των ιδρυμάτων επιθυμούν να ανοίξουν το campus τους κανονικά. Η μορφή της διδασκαλίας αναμένεται σύμφωνα με την ίδια πηγή να είναι υβριδική (hybrid) για το 21% των ιδρυμάτων.
Επίσης, το αυξημένο κόστος διδάκτρων που αναμένεται στην Αγγλία από το 2021 (δείτε σχετικό άρθρο στο easyStudies.gr) είναι ένας επιπλέον λόγος για γονείς και υποψηφίους να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους απόψεις.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές χώρες με ‘αποδεκτά’ ή χαμηλά δίδακτρα, αλλά δεν πρόκειται για τις παραδοσιακές χώρες που προτιμούσαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι φοιτητές.
Η κατάσταση έχει ανησυχήσει γονείς και υποψηφίους, και πολλοί στρέφονται στις εγχώριες λύσεις των κολλεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και φορείς.
Η Κύπρος έχει ένα προβάδισμα έναντι της Ελλάδας αφού τα ιδιωτικά πανεπιστήμιά τους αναγνωρίζονται από την Κυπριακή κυβέρνηση ενώ υπάρχει και η διακρατική συμφωνία των δύο χωρών για αμοιβαία αναγνώριση όταν πρόκειται για κρατικά αναγνωρισμένο πρόγραμμα (ΔΟΑΤΑΠ – ΚΥΣΑΤΣ).
Φυσικά και στη χώρα μας υπάρχουν ιδρύματα που μπορούν να δώσουν λύσεις αξίας, απλά χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ανάλυση.