Η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες που λειτουργούν συμπληρωματικά με τις γνωστικές δεξιότητες, σχετίζονται άμεσα με τον άνθρωπο και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία.
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων και συνεχών αλλαγών. Οι ρυθμοί διαρκώς επιταχύνονται και ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος. Οι συνεχείς αλλαγές που έγιναν η νέα μας πραγματικότητα τα προηγούμενα χρόνια, θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το πεδίο όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε την ευθύνη για τη δική μας ανάπτυξη και εξέλιξη. Η επένδυση στον εαυτό μας και η συνεχής ενδυνάμωση μέσω της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, είναι το κλειδί για να είμαστε και να παραμείνουμε “employable” στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Η έμφαση δίνεται, και θα δοθεί ακόμα πιο έντονα στο μέλλον, στις δεξιότητες που λειτουργούν συμπληρωματικά με τις γνωστικές δεξιότητες, σχετίζονται άμεσα με τον άνθρωπο και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία.
Κυρίαρχη δεξιότητα είναι η Δημιουργικότητα. Είναι η ικανότητα να προσεγγίζουμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Να σκεφτόμαστε εκτός συγκεκριμένων προδιαγραφών και να μπορούμε να εξετάζουμε κάτι με διαφορετική ματιά και προσέγγιση. Ακολουθεί η Κριτική σκέψη, δηλαδή η αντικειμενική ανάλυση και αξιολόγηση, προκειμένου να διαμορφώσουμε άποψη για ένα θέμα. Σημαντικές επίσης δεξιότητες είναι Ευελιξία και Προσαρμοστικότητα που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα ως το κλειδί για την επιτυχία στο μέλλον. Αυτή η δεξιότητα είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις ταχείες αλλαγές του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα για το παρόν και το μέλλον έχει η δεξιότητα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Είναι ουσιαστικά η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε, να ελέγχουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, καθώς και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων.
Παράλληλα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στο μέλλον (που είναι ήδη εδώ), η εργασία θα γίνει πιο ανεξάρτητη και οι εργαζόμενοι θα λειτουργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι παρά ως υπάλληλοι. Θα πρέπει επομένως να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό σύνολο εργασιακών εμπειριών και να αναλάβουν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν τις δικές τους διαδρομές σταδιοδρομίας ώστε να διαφοροποιηθούν από το σύνολο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και καθώς θα συνεχίζουμε να εντοπίζουμε νέες προσεγγίσεις για συνεχή μάθηση και κατάρτιση δεξιοτήτων, μεγαλώνει η αξία των πιστοποιήσεων δεξιοτήτων. Οι πιστοποιήσεις όχι μόνο ενισχύουν το βιογραφικό σημείωμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν πιο σημαντικές και από ένα πτυχίο στην διάρκεια της καριέρας ενός εργαζόμενου. Επίσης, μια σειρά από online μαθήματα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν πολλά οφέλη στους εκπαιδευόμενους (π.χ. ευκολία και ευελιξία,), αναδεικνύονται σε μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην προσωπική κατάρτιση και ανάπτυξη και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προετοιμασία των εργαζομένων.
Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω και με βάση την επαγγελματική μου εμπειρία, σε ένα νέο παιδί που ξεκινά σήμερα την πορεία του θα πρότεινα να εστιάσει σε τρία βασικά σημεία.
Το πρώτο σημείο είναι να μην συμβιβαστεί σε μια δουλειά που δεν αγαπά και για την οποία δεν αισθάνεται παθιασμένος. Το πάθος και ο ενθουσιασμός γι’ αυτό που κάνουμε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.
Το δεύτερο είναι να μάθει να ακούει την ανατροφοδότηση (feedback) όταν του δίνεται και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει για αυτοβελτίωση. Να επεξεργάζεται με ηρεμία την ανατροφοδότηση και να εξελίσσει τον τρόπο που λειτουργεί στην καθημερινότητα του.
Το τρίτο σημείο είναι να μην σταματήσει ποτέ να μαθαίνει. Να προσεγγίζει τα πάντα με προσανατολισμό την μάθηση. Να κάνει ερωτήσεις. Να παρατηρεί τους άλλους. Να παραμείνει για όλη του την ζωή ένας «περίεργος μαθητής» που αναζητά την γνώση. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι – στη δουλειά και στη ζωή – ποτέ δεν σταματούν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται.
Από την πλευρά μας ως γονείς, πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ακολουθήσουν το μονοπάτι σταδιοδρομίας που αγαπούν πραγματικά και όχι το μονοπάτι σταδιοδρομίας που νομίζουμε εμείς ότι πρέπει να ακολουθήσουν. Αν το παιδί μας έχει την τύχη να ανακαλύψει ένα επάγγελμα που πραγματικά αγαπά, πρέπει να το ενθαρρύνουμε και να το διευκολύνουμε. Να αποφύγουμε τον πειρασμό να ωθήσουμε τα παιδιά μας σε μια πορεία όπου δεν θα είναι πραγματικά ευτυχισμένα. Αντίθετα, να βάλλουμε τον απαραίτητο χρόνο και τους απαραίτητους πόρους και να τους ανοίξουμε όλους αυτούς τους δρόμους που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την επαγγελματική πορεία που έχουν επιλέξει. Αυτό είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα και υγιή πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει για το παιδί του.
———————————————
Τατιάνα Τούντα
Τομέας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού
Η Τατιάνα Τούντα κατέχει σήμερα την θέση της CEO στην εταιρεία Hellas EAP. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1993 στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και συγκεκριμένα στην Stet Hellas όπου παρέμεινε για 5 έτη κατέχοντας την θέση του Customer Care Manager. Το 1997 μετακινείται στον τραπεζικό κλάδο και εντάσσεται στον Όμιλο Τράπεζας Πειραιώς. Αναλαμβάνει ως Call Center Manager στην εταιρεία Πειραιώς Direct Services και σταδιακά εξελίσσεται σε θέσεις Operational Manager και Division Director. Tο 2007 αναλαμβάνει το «τιμόνι» της εταιρείας με ρόλο Γενικής Διευθύντριας.
Το 2010 μετακινείται στη Τράπεζα Πειραιώς, στον Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανωσιακής Μάθησης του Ομίλου, έχοντας πλέον πολύτιμη εμπειρία και γνώση του business που συνδυάζεται με το νέο της ρόλο, αρχικά ως Επικεφαλής HR για τις Μονάδες Διοίκησης και τις Θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου. Προοδευτικά διευρύνονται οι τομείς που εποπτεύει, αναλαμβάνοντας τελικά την θέση της Επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανωσιακής Μάθησης Ομίλου το 2015, στην οποία παραμένει μέχρι και τον Αύγουστο 2018.
Από τον Ιανουάριο 2019 έχει αναλάβει, από την θέση της CEO, να οδηγήσει την Hellas EAP σε διεύρυνση των εργασιών της και σε υψηλότερη διείσδυση της αγοράς, με όραμα την περαιτέρω αξιοποίηση των προγραμμάτων EAP από τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Στην επαγγελματική της πορεία, η Τατιάνα Τούντα κατάφερε να πετύχει – με την ομάδα των συνεργατών της στην Πειραιώς Direct Services – 2 φορές την διάκριση της εταιρείας στο διαγωνισμό Great Place to Work, φέρνοντας την στην 2η θέση στην Ελλάδα και ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Παράλληλα με την ομάδα του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Τράπεζας Περαιώς κατέκτησε (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) την Χρυσή Διάκριση του Investors In People. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σε Business Communications and PR από το European University (Montreaux).