Τελικά έχει σημασία σε ποιο πανεπιστήμιο σπουδάζουμε ή σε ποιο τμήμα πανεπιστημίου; Δίνουν σημασία στις κατατάξεις των πανεπιστημίων τα γραφεία προσωπικού;
Το όνομα του πανεπιστημίου πολλές φορές συγχέεται με τη σχολή του πανεπιστημίου. Μπορεί ένα πανεπιστήμιο να μην έχει το ευρύτερα γνωστό ακαδημαϊκό όνομα, αλλά η συγκεκριμένη σχολή του να χαίρει εξαιρετικής φήμης. Ακόμη μπορεί ένα πανεπιστήμιο να απέκτησε εξαιρετική φήμη και όνομα κάποια χρονική περίοδο που με την πάροδο του χρόνου να έχει αλλοιωθεί. Άρα, η ερώτηση για το αν παίζει ρόλο το όνομα του πανεπιστημίου ή το τμήμα δεν έχει εύκολη απάντηση γιατί πολύ απλά η απάντηση εξαρτάται επίσης από το ποιος θέλει να μάθει.
Όλο και περισσότεροι εργοδότες ξέρουν τα πανεπιστήμια και ποια είναι τα καλά τους τμήματα. Για παράδειγμα, είναι γνωστό το όνομα της ΑΣΟΕΕ στη χώρα μας ως “brand name” και είναι γνωστό ότι το LSE (London School of Economics) της Αγγλίας φημίζεται για τον κλάδο Οικονομικών του αλλά και των Πολιτικών Επιστημών.
Ανάλογα, το YALE της Αμερικής φημίζεται για το τμήμα Νομικής του και το MIT (Massachusetts Institute of Technology) για τα θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής. Σίγουρα τα γνωστά πανεπιστήμια, όπως τα παραπάνω, έχουν πολλές δυνατές σχολές και το όνομα του πανεπιστημίου βοηθά και τις ασθενέστερες σχολές του.
Στην Ελλάδα, όπως μας λένε και κάποιοι συνάδελφοι του εξωτερικού, είμαστε σπουδαστές και γονείς του «Brand name» (του ονόματος), δηλαδή προτιμούμε να φοιτήσουμε σε μία μέτρια ή κακή σχολή ενός γνωστού πανεπιστημίου περισσότερο από το να πάμε σε μία πολύ καλή σχολή ενός μέτριου ή κακού πανεπιστημίου.
Οι υπεύθυνοι προσωπικού είναι ενήμεροι για το ποια πανεπιστήμια χαίρουν εκτίμησης και γνωρίζουν τις φημισμένες σχολές. Εάν για παράδειγμα ένας υποψήφιος είχε μόλις τελειώσει το Harvard ή το Imperial σίγουρα είχε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων με παρόμοια προϋπηρεσία.
Όμως, αν κάποιος υποψήφιος είχε πάνω από πέντε έτη προϋπηρεσία σε απαιτητικά εργασιακά ονόματα (πολυεθνικές εταιρίες, τράπεζες, μεγάλοι οργανισμοί), δεν έπαιζε το όνομα μεγάλο ρόλο.
Το πιο σωστό είναι βέβαια να συνδυάζει ένας φοιτητής την καλή / ικανοποιητική σχολή με το καλό / άριστο πανεπιστήμιο ή το ανάποδο. Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική και οι εταιρίες / πολυεθνικές είναι γνώστες των καλών σχολών αφού το αντικείμενο εργασίας τους σίγουρα τους αναγκάζει.
Αν, για παράδειγμα, μία εταιρία χρειάζεται άτομα ειδικευμένα στον τουρισμό, σίγουρα θα ξέρουν το Loughborough, το Birmingham, το Glasgow ή το Surrey που φιγουράρουν πρώτα στις σχετικές λίστες του κλάδου.
Άρα, η σχολή ή το τμήμα ενός πανεπιστημίου είναι σημαντικότερο από το πανεπιστήμιο το ίδιο, χωρίς να σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει ένα ικανοποιητικό «brand name».
Όπως λένε και πολλοί συνάδελφοι, το σημαντικό είναι κάποιος να γίνει φοιτητής πρώτα και να τα καταφέρει, αφού το πρώτο πτυχίο και η βαθμολογία του δίνουν και τη βάση εισόδου για ένα μεταπτυχιακό σε ένα ίσως «καλύτερο» πανεπιστήμιο