Συνήθως, όλα τα μεταπτυχιακά του κόσμου που προσφέρουν Μάστερ, αναφέρονται με το κεφαλαίο γράμμα Μ.
Έτσι, το MSc σημαίνει Master of Science, το MA Master of Arts, το MBA Masters in Business Administration κλπ. Υπάρχουν όμως και τα Postgraduate Diplomas ή Postgraduate certificates (PG Dip. PG Cert.) τα οποία θεωρούνται λίγο «κατώτερα» του Μάστερ, αλλά το επίπεδό τους είναι ‘μεταπτυχιακό’.
Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία αν κάποιος αποτύχει στη Μεταπτυχιακή του διατριβή αντί να πάρει Master, του χορηγείται PG Diploma συνήθως. Ενδεικτικά παραδείγματα*:
* Δεν αναφέρονται όλα τα μεταπτυχιακά του κόσμου φυσικά, αλλά τα πιο δημοφιλή. Σημειώστε ότι οι Αμερικάνοι τα ονομάζουν Master και οι Βρετανοί Masters συνήθως. Επίσης, το Διδακτορικό ως συντομογραφία γράφεται Dr. στην Αμερική, ενώ στη Βρετανία δεν χρησιμοποιείται η τελεία, δηλαδή Dr χωρίς τελεία.
- PgCert/PgDip: Postgraduate Certificate / Postgraduate Diploma
- ΜΒΑ: Masters in Business Administration
- MA: Master of Arts
- MSc: Master of Science (Οι Αμερικάνοι γράφουν τον τίτλο με κεφαλαία, δηλαδή MSC)
- LLM: Master of Laws
- March: Master of Architecture
- MEd: Master in Education
- MRes: Master of Research
- MPhil: Masters of Philosophy
- MEng: Master of Engineering
- MPharm: Master of Pharmacy
- PhD: Doctor of Philosophy
- DProf: Professional Doctorate
- DPhil: Doctor of Philosophy
- DBA: Doctor of Business Administration
Κάτι άλλο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών παγκοσμίως έχουν γίνει ιδιαίτερα ειδικευμένα (π.χ. Masters in Satellite Engineering, Masters in Banking & Finance, Masters in Project Management, Masters in the Management of Health Services κλπ.) και έτσι είναι πράγματι αδύνατο να μην μπορεί κανείς να βρει αυτό που πραγματικά θέλει.
Όμως θα πρέπει να προσέξετε πολύ διότι μπορεί ο τίτλος να είναι κοινός με πολλά προγράμματα σπουδών, όμως το πρόγραμμα να διαφέρει πολύ από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.
Έτσι, ένα πτυχίο ‘Marketing’ μπορεί να δίνει έμφαση στη σύνδεση του Marketing με τη στρατηγική της επιχείρησης και ένα άλλο να δίνει περισσότερη βάση στο Advertising και το Public Relations.
Και τα δύο ‘Marketing’ λέγονται αλλά δίνουν διαφορετική έμφαση και μάλλον θα εξετάζονται διαφορετικά (και θα έχουν και διαφορετική μεθοδολογία).